Gezond eten uit je eigen moestuin


Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Gezond eten uit je eigen moestuin
Gezond eten uit je eigen moestuin
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Absinth alsem

Ga naar beneden

Absinth alsem Empty Absinth alsem

Bericht  Eva wo jan 19, 2011 12:17 am

Absintalsem
Artemisia absinthium


Absinth alsem Artemisiaabsinthium

De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Het is een vaste plant, die van nature voorkomt in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. De botanische naam Artemesia is afgeleid van de Griekse Godin Artemis en absinthium betekent in het Oud-Grieks 'ongenoegen'. De plant staat bekend als een van de bitterst smakende kruiden.

De plant wordt 60-120 cm lang en bloeit met lichtgele bloemen van juli tot september. Absintalsem heeft veerdelige bladeren, die aan beide zijden grijs viltig behaard zijn. De plant vormt een wortelstok (rhizoom).

Aan de knoppen van absintalsem wordt vanouds een geneeskrachtige werking toegeschreven. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken vermout en (klassieke) absint. De smaakstoffen die daarbij een rol spelen zijn absinthine en het naar menthol ruikende terpeen thujon.

Een plantenaftreksel helpt tegen bladluis, aardvlo, slakken en ook tegen vlooien bij huisdieren.
De zwarte aardvlo griezelt van alsem.
Het koolwitje wil je kool wel eens innemen. Alsem beschermt de arme stakker.
Slakken vinden het helemaal geen lolletje als je een alsemaftreksel over de aarde sproeit

Is absint-alsem giftig?
Absint kan net zoals de notenboom de groei van andere bomen en planten hinderen. De plant stuurt een soort gif in 't rond (een vluchtig methyljasmonaat). In Nederland deden ze een proef en stelden vast dat de alsem, in de richting van de wind, de plantengroei hinderde tot op één meter afstand van de plant

Werkt absintalsem abortief?
In een wetenschappelijk onderzoek uit 1979 op ratten, leidde 10 mg scoparone (geïsoleerd uit de Alsem) tot een 100 procent terminatie van de zwangerschap, nadat het de eerste 7 dagen na de geslachtsgemeenschap werd gegeven.

Zijn absintdranken schadelijk voor de gezondheid?
De dranken schaden bij overmatig gebruik de gezondheid door de alcohol, en niet of minder door gifstoffen uit de plant absintalsem. Diverse Europese landen verboden absintdranken in het begin van de 20ste eeuw. Men vermoedde dat de hoge gehalten aan de inhoudsstof thujon, afkomstig uit de plant absint-alsem, vergiftigingen veroorzaakte die in enkele gevallen zelfs een dodelijke afloop kenden.
De vergiftigingen toendertijd waren dus vooral aan overdreven alcoholisme te wijten. Je mag met gerust hart de opnieuw toegelaten absint verorberen, zolang je het met mate drinkt. Het is niet thujon die de bittere smaak van absint veroorzaakt maar de stof absinthine, die tot de groep sesquiterpeenlactonen behoort.


recept:"
Neem een klein borrelglaasje en giet het boordevol met absintlikeur (wanneer het glas niet volledig gevuld is, kan het stukspringen )
Breng een lucifervlam net boven de vloeistof. Die begint onmiddellijk te branden.
Wees voorzichtig, want bij klaarlichte dag is de vlam bijna niet te zien. Beweeg je hand heen en weer boven het glas en voel of de vloeistof werkelijk brandt.
Na een halve minuut, op dat ogenblik is de top van de vlam duidelijk geel van kleur, mag je de vlam doven. Maar let op. Nooit blazen.
Neem een plat voorwerp, om de lucht af te sluiten. Bijvoorbeeld een platte voet van een glas, een platte bodem van een fles, een plat breed mes dat het glas volledig afdekt enz.
Overtuig je dat de vlam inderdaad uit is. En dan ... genieten.
Bij voorkeur slurpend drinken ....
De verbranding zal het alcoholgehalte wat verarmen, maar hoofdzaak is dat er een caramelisatie plaats vindt wat op zich de smaak verrijkt.

Eva

Aantal berichten : 400
Registratiedatum : 08-01-11
Leeftijd : 54
Woonplaats : Leeuwarden

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum